Hyra ut rum i din bostad

Hyra ut rum

Hyra ut rum i din bostad

Att hyra ut ett rum kan innebära en rejäl ekonomisk lättnad varje månad. Du har laglig rätt att hyra ut rum i din bostad utan tillstånd av din hyresvärd. Detta oavsett om bostaden är en hyreslägenhet eller en bostadsrättslägenhet. Du behöver dock själv bo kvar i bostaden, annars är det frågan om en andrahandsuthyrning. Det finns dock flera saker som du måste ha i åtanke innan du skaffar dig en inneboende. Det viktigaste av allt är att du skriver ett juridiskt korrekt hyreskontrakt för inneboende.

Klicka här för att ladda ner ett hyreskontrakt för inneboende!

Hyra ut rum i villa

Vi uthyrning av rum i villa gäller lagen om uthyrning av egen bostad. Lagstiftningen ger större friheter när du ska hyra ut rum i villa än vad som är fallet vi uthyrning av rum i hyreslägenhet. Det är viktigt att vara medveten om vilken lagstiftning som är tillämplig på just din bostad. Oavsett vilken lag som gäller så är den alltid tvingande för dig som hyresvärd. Den är alltid till hyresgästens fördel. Lagen om uthyrning av egen bostad gäller också när du hyr ut ett rum i din bostadsrätt.

Hyreskontrakt för inneboende

På Juridiska Dokument kan du ladda ner ett hyreskontrakt som är utformat så att du kan använda det vid uthyrning av rum helt oavsett bostadstyp. Således kan du använda detta hyreskontraktet när du ska hyra ut rum i hyreslägenhet, bostadsrättslägenhet, ägarlägenhet eller villa.

I avtalet kan du bland annat ange:

  • Vilka utrymmen, förutom själva uthyrningsrummet, din hyresgäst har tillgång till.
  • Hyrestiden.
  • Hyran samt hur den ska betalas.
  • Vad som ingår i hyran och vad hyresgästen själv måste stå för.
  • Depositionsavgift.
  • Specifika överenskommelser du och din hyresgäst har gällande uthyrningen.

Detaljerade instruktioner medföljer och du får veta exakt hur du räknar ut en lagenlig hyra som den inneboende inte kan överklaga.

Ladda ner ett juridiskt korrekt hyreskontrakt för uthyrning av rum på Juridiska Dokument!